Over ogen

Zichtafwijkingen en typen contactlenzen

In het menu-item “Hoe werkt het oog?” kun je lezen dat beelden die je waarneemt op je netvlies – achter in je oog – vallen om deze vervolgens om te kunnen zetten naar zien. Wanneer deze beelden niet goed terecht komen op je netvlies kan je niet meer scherp zien en heb je een afwijking in je zicht.

Het oog

Zichtafwijkingen

Myopie/bijziendheid

Zie je van dichtbij goed, maar kan je alles vanaf een bepaalde afstand niet goed / wazig zien, dan valt het beeld voor het netvlies (in plaats van op) en kan het oog objecten van veraf niet scherpstellen. Dit noemen we bijziend. Bijziendheid (myopie) treed op wanneer het oog te lang is of wanneer de bolling van het hoornvlies te groot is. Bijziendheid kan worden gecorrigeerd met sferische contactlenzen of brillenglazen met een min-sterkte.
Bijziendheid is deels erfelijk bepaald. Maar niet ieder kind met bijziende ouders wordt ook bijziend. Levensstijl draagt bij aan de ontwikkeling van myopie. Kinderen lopen bijvoorbeeld meer kans op myopie wanneer zij langdurig of veel dichtbij kijken door lezen en door het kijken op schermen (smartphone, tablet, computer), maar ook te weinig buitenlicht verhoogd de kans om bijziend te worden. Het is daarom belangrijk om de ogen van kinderen vroegtijdig te laten controleren door een opticien. Die kan vervolgens voorlichting en advies geven.

Hyperopie/verziendheid

Zie je van veraf goed, maar kan je alles van dichtbij niet goed / wazig zien, dan valt het beeld net achter het netvlies. Dit noemen we verziend ofwel verziendheid (hyperopie).
Omdat kinderogen erg soepel zijn valt hyperopie soms pas op in een later stadium of wanneer jonge kinderen meer gaan loensen en het wazige zien nog niet ervaren. Iedereen die ouder word, wordt in min- of meerdere mate verziend, omdat de ooglens minder goed kan opbollen en accomoderen daardoor moeizamer gaat. De eerste klachten beginnen vaak met lezen. Ook verziendheid kan je corrigeren met sferische contactlenzen of brillenglazen, alleen dan met een plus-sterkte.

Presbyopie

Naarmate we ouder worden, wordt de ooglens steeds stugger. Hierdoor kun je op een gegeven moment niet meer goed scherp stellen om dichtbij iets te kunnen zien. Deze vorm van verziendheid wordt ouderdomsverziendheid (presbyopie) genoemd en is één van de meest voorkomende aandoeningen aan het oog nadat je de 40 jaar bent gepasseerd. Ouderdomsverziendheid is te corrigeren met multifocale contactlenzen of brillenglazen en hebben een speciaal leesdeel om dichtbij goed te kunnen lezen, je kan er in de verte en op de tussenafstand ook goed mee zien. Of de opticien adviseert een leesbril wanneer je al een bril of lenzen hebt.

Astigmatisme

Een deel van de mensen heeft naast de basis oogafwijking (refractieafwijking) ook nog een cilinderafwijking (astigmatisme). Een cilinderafwijking draagt bij aan wazig of vervormd zien, zowel van veraf als van dichtbij. De oorzaak is meestal dat je hoornvlies niet rond is, maar ovaal. Normaal is je oog mooi rond als een voetbal, maar heb je een cilinderafwijking, dan is je oog vergelijkbaar met een rugbybal. Voor een cilinderafwijking heb je torische contactlenzen of cilindrische brillenglazen nodig.

Voor alle afwijkingen verwijzen wij je naar de zelfstandige opticien die een correcte oogmeting kan uitvoeren en je de juiste The Comfort Club contactlenzen kan adviseren.