Laat je ogen geregeld controleren

Alle ogen zijn uniek en verdienen het om goed verzorgd te worden.

Het is daarom erg belangrijk om de gezondheid van je ogen continue te monitoren. Het advies is om ieder half jaar je ogen te laten controleren door één van onze zelfstandige opticiens. Als je dit regelmatig laat doen, net als een frequent bezoek aan de tandarts, kan de opticien veranderingen in jouw gezichtsvermogen op tijd signaleren en de juiste contactlens aanmeten om de kwaliteit van jouw zicht en ooggezondheid optimaal te houden. Iets wat elk jaar belangrijker wordt naarmate je ouder wordt. Je hebt immers maar één paar ogen. Wees er zuinig op.

Aangezien geen enkel oog hetzelfde is, zal je ook begrijpen dat niet iedere contactlens geschikt is. Jouw opticien of contactlensspecialist beoordeelt welk type lens het meest geschikt is voor jouw oog. Klik hier voor meer informatie over zichtafwijkingen en de daarbij behorende lenzen.

Vind jouw opticien

Een contactlenscontrole

Wat kan je verwachten?

 • De conditie van je ogen wordt gecontroleerd
  De opticien of contactlensspecialist controleert je ogen op veranderingen en eventuele tekenen van (beginnende) infecties. Hij bekijkt zowel de binnenkant als de buitenkant van je ogen. Een optometrist kan uitgebreider onderzoek doen om de ooggezondheid verder vast te stellen. Voor de diverse oogonderzoeken wordt gebruik gemaakt van de meest geavanceerde en specialistische apparatuur.

  Afdektest
  ; hiermee wordt gecontroleerd hoe goed jouw ogen samenwerken
  Spleetlamponderzoek; hierbij krijgt jouw opticien een uitvergroot beeld van jouw oogstructuur zodat hij de gezondheid kan bepalen
  Oogdruktest; hiermee wordt gecontroleerd op “glaucoom”. Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw, waar je ongemerkt last van kan hebben. Het kan zorgen voor onherstelbare schade aan de oogzenuw wat uiteindelijk tot blindheid kan leiden.

 • Oogmeting om je sterkte vast te stellen
  Om de zogenaamde refractieafwijking te meten en de sterkte van de contactlenzen te kunnen bepalen gebruikt de opticien of contactlensspecialist o.a. een (auto)refractor en/of een foropter. 

 • Checken van de pasvorm van je lenzen
  Tijdens de contactlenscontrole wordt gelijk gekeken of de pasvorm van je lenzen (nog) goed is.  Hierbij wordt gekeken hoe de lens zich op je oog beweegt. Het is de bedoeling dat je lenzen precies op je iris zitten en soepel meebewegen op de traanfilm in je ogen. Soms sluit de bolling van je oog niet (meer) goed aan bij die van je lens. Dan zit hij te los of juist te strak op je oogbol. Dit is erg oncomfortabel en je ziet hierdoor ook minder scherp.

  Met een corneatopograaf wordt de vorm, bolling en het oppervlak van het hoornvlies gemeten.

 • Conditie check van je lenzen
  De lenzen worden gecontroleerd op eiwitaanslag. Eiwitaanslag kan ontstaan doordat je te droge ogen hebt, je lenzen langer dan de aanbevolen draagtijd inhebt, je jouw lenzen niet goed schoonmaakt. De eiwitaanslag kan je lenzen uiteindelijk beschadigen, wat onscherp zicht geeft. Afhankelijk van de oorzaak, wordt er naar een oplossing gezocht wanneer dit bij jou voorkomt.

 • Vragen bespreken
  Tijdens de controle kan je jouw ervaringen met je contactlenzen delen en bespreken. Zijn de lenzen (nog) wel geschikt en passend bij je levensstijl? Sommige contactlenzen zijn beter voor sportieve mensen met een actieve levensstijl bijvoorbeeld. Andere zijn weer beter voor mensen die veel reizen en af en toe met hun lenzen in slapen.

  Vind jouw opticien