Eerste keer dat je lenzen laat aanpassen?

Elk oog is uniek, laat daarom een goede aanpassing uitvoeren!

Lenzen zijn anders dan een bril, en niet alleen qua uiterlijk.

De sterkte tussen brillen en lenzen kan verschillen. Dat komt omdat brillen verder van je oog staan dan lenzen. Waar contactlenzen direct op je oog liggen, staat een bril gemiddeld zo'n 12 tot 14 milimeter van je ogen af. Dit verschilt echter per persoon.

De sterkte van je ogen laat je opmeten bij een opticien of contactlensspecialist. Een deskundige aanpassing van contactlenzen duurt per afspraak ongeveer een tot twee uur en verloopt in meerdere stappen.

Vind een opticien voor jouw eerste lenzen

Starten met lenzen

Hoe verloopt het aanpassen van contactlenzen?

 • Adviesgesprek
  Als je voor de eerste keer bij een opticien of contactlensspecialist komt voor het aanpassen van contactlenzen, dan zal hij/zij eerst van je willen weten wat je van de contactlenzen verwacht. Hoe vaak en hoe lang wil je ze bijvoorbeeld dragen? Waarom heb je ervoor gekozen om lenzen te gaan proberen? Met welke activiteiten ga je ze gebruiken?

  Samen met de contactlensspecialist bespreek je hoe de aanpassing in z’n werk gaat.

 • Analyse van het oog
  Na het inleidende adviesgesprek volgt een uitvoerige oogcontrole. Daarbij worden onder meer de volgende aspecten bekeken:

  * Verziendheid of bijziendheid
  * Kromming van het hoornvlies
  * Gezondheid van het oog en oogleden
  * Hoeveelheid traanvloeistof
  * Gevoeligheid van het oog

 • Keuze van de contactlenzen
  Rekening houdend met de resultaten van de oogcontrole en de individuele wensen, stelt de contactlensspecialist de best passende contactlenzen voor. Hij legt daarbij het materiaal uit met de voor- en nadelen en de kosten.

 • Contactlenzen proberen en aanpassen

  Als je, samen met je contactlensspecialist , een type lens gekozen hebt, helpt de contactlensspecialist om ze de eerste keer aan te brengen. Zodat de theorie met de praktijk vergeleken kan worden. Wat dan beoordeeld wordt is:

  * Scherpte van het zicht
  * Verdraagbaarheid
  * Beweeglijkheid
  * Positie

  Met de waarden die zo verkregen worden, worden jouw lenzen besteld.

 • Gebruik en onderhoud
  Als jouw contactlenzen er zijn, dan krijg je informatie en instructie over hoe je op een juiste manier met je lenzen om moet gaan. De contactlensspecialist legt uit hoe je de lenzen het beste en op een makkelijke manier in kan brengen, hoe je ze moet reinigen en bewaren.

 • Nacontrole
  Na ongeveer twee weken volgt je eerste nacontrole. Je bespreekt jouw ervaringen met je contactlensspecialist. Dan wordt onder meer gecontroleerd hoe de lenzen zitten, hoe goed je ze verdragen kan en de sterkte en gezondheid van het oog en oogleden. Nu zijn alle gegevens duidelijk om je uiteindelijke lenzen te bestellen. Gefeliciteerd!!! Je bent nu officieel een contactlensdrager.

  Om te voorkomen dat er problemen ontstaan op de lange termijn, moeten er geregeld nacontroles worden uitgevoerd. Bij voorkeur één keer in de zes maanden. Mochten er in die tussentijd problemen ontstaan, zoals pijn of roodheid; ga onmiddelijk naar je opticien.

  Wij wensen je veel draagcomfort met je eerste paar The Comfort Club lenzen!