Over het gebruik van lenzen

Tips & Tricks

Goed omgaan met je lenzen lijkt vanzelfsprekend, maar toch komt er meer bij kijken dan je denkt. Want wist je bijvoorbeeld dat kraanwater slecht is voor je lenzen? Of dat wanneer je ziek bent je lenzen beter kunt vervangen door een bril? Lees hieronder onze tips & tricks voor een goed gebruik van jouw lenzen.

Bekijk onze contactlenzen

Tips & Tricks

Voor goed gebruik

Was altijd je handen

Je handen bevatten veel bacteriën, deze zou je over kunnen brengen naar je ogen. En dat wil je natuurlijk niet. Was daarom je handen met antibacteriële zeep en droog ze goed af.

Controleer je lens voor je hem inzet

Leg de lens op je wijsvinger. Is hij netjes halfrond, dan is het goed! Zijn de randen naar buiten gebogen? Dan zit je lens binnenstebuiten en dien je hem om te keren. Spoel hem daarna goed met vloeistof schoon.

Eerst je contactlenzen dan je make-up

Doe je dit andersom, dan loop je het risico dat je lenzen al bevuilt voordat ze je ogen aanraken.

Volg het advies van je opticien

Vervang tijdig je contactlenzen voor een optimaal comfort en scherp zicht. Onthoud dat je een vervolgafspraak met je opticien/ contactlensspecialist maakt om je ogen en de sterkte van je lenzen te controleren.

Zorg altijd voor een reserve bril of lenzen

Zo heb je een alternatief wanneer je bijvoorbeeld een lens verliest of je lenzen gedwongen uit moet doen vanwege pijn, ongemak of rode ogen.

Voorkom contact met water

Spoel je contactlenzen en/of lenshouder nooit af met kraanwater.

Draag ook geen contactlenzen in zwembaden, sauna’s of in de zee omdat dit het risico op een ooginfectie verhoogt.

Draag nooit een beschadigde lens

Als je een beschadiging opmerkt aan je lens, zet deze dan niet in. Pak direct een nieuwe lens en geef de beschadiging door bij je opticien.

Gebruik geen lenzen uit een beschadigde verpakking.

Bij pijn, ongemak en/of rode ogen, haal direct je lenzen eruit.

Pijn, ongemak en/of rode ogen zijn vaak een teken van je ogen om aan te geven dat een vuiltje of iets anders problemen aan het veroorzaken is. Wanneer je dan te lang je lenzen inhoudt, kan je jouw ogen beschadigen wat natuurlijk niet de bedoeling is. Ga bij blijvend ongemak voor controle naar je opticien.

Draag geen contactlenzen als je ziek bent

Als je je niet lekker voelt of ziek bent, is er een verhoogd risico op een ooginfectie. Draag geen contactlenzen als je ziek bent.

Slaap niet met contactlenzen in als die er niet geschikt voor zijn

Sommige contactlenzen zijn ontworpen om langere tijd te dragen, zelfs om ermee te slapen. Slaap alleen met contactlenzen die hiervoor speciaal ontwikkeld zijn. Weet je het niet zeker? Vraag advies bij je opticien.

Deel nooit je contactlenzen

Contactlenzen kunnen niet alleen bacteriën verspreiden van persoon op persoon, maar zijn ook aangepast aan jouw oogsterkte.

Let op! Je opticien / contactlensspecialist is altijd de aangewezen persoon voor al je vragen. Aarzel niet om contact op te nemen.